Turistická Pomazánka: Recept na Klasiku z Dětství

Turistická pomazánka je skvělou volbou pro rychlou svačinu, lehkou večeři nebo pohoštění pro návštěvu. Svou chutí připomíná výletní chlebníky z dětství. Pomazánka, kterou známe pod jménem turistická, má své kořeny v dobách, kdy bylo potřeba vymyslet chutné jídlo z dostupných trvanlivých surovin.

Právě v tom spočívá její síla - skládá se z ingrediencí, které se běžně nacházejí v každé domácnosti a dlouho vydrží. Základ tvoří salám typu Vysočina, jehož kořeněná chuť dodává výsledku charakter. Není potřeba žádné složité dochucování, bohatě paprika, trocha pepře a sůl. O zbytek se postará kvalitní salám.

Výhodou je i rychlost přípravy. Vše se naseká, smíchá a nechá chvíli odpočívat. Osobně ji připravuji na výlety, protože vydrží v chladu celý den. Navíc si ji děti oblíbily právě kvůli jemnosti.

Turistická pomazánka je jednoduchá, chutná a s minimálními surovinami vytvoříte skvělou svačinu nebo lehkou večeři. Hodí se na chleba, topinky i jako dip k zelenině. Navíc ji můžete přizpůsobit podle vlastní chuti a preferencí.

Turistická pomazánka na čerstvém chlebu.

Recept na Turistickou Pomazánku

Příprava této pomazánky je velmi jednoduchá a zvládnete ji během pár minut.

Ingredience:

  • Salám typu Vysočina
  • Vejce
  • Tavený sýr
  • Cibule (volitelné)
  • Okurka (volitelné)
  • Sůl
  • Pepř
  • Paprika
  • Česnek (volitelné)

Postup:

  1. Salám nakrájejte na menší kostky a spolu s vejci, cibulí a okurkou důkladně nasekejte najemno nebo krátce promixujte v robotu.
  2. Nakonec pomazánku dochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem.
  3. Podáváme ji vychlazenou na čerstvém pečivu, topinkách nebo křupavém chlebu.

Turistická pomazánka se skvěle hodí k dalším druhům pomazánek.

Domácí škvarková pomazánka

Tipy a Triky

  • Pokud zbyde, poslouží i jako základ do plněných vajec nebo slaných muffinů.
  • Není nutné ji sterilizovat, stačí uchovávat v lednici.

Alternativy a Variace

Pokud chcete pomazánku odlehčit, můžete část taveného sýra nahradit tvarohem nebo jogurtem.

Pomazánky pro děti

Pomazánky jsou skvělým přirozeným způsobem, jak zpestřit jídelníček ročního dítěte. Měly by být jemné, bez soli a koření. Základ tvoří vařená zelenina, tvaroh, jogurt nebo avokádo. Pomazánku můžeš natřít na měkké pečivo nebo podat lžičkou.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *