Dovolená je čas odpočinku a objevování, ale pro ty, kteří dbají na stravu, může být výzvou udržet si zdravé návyky. Češi často vyrážejí na dovolenou s vlastním jídlem, a to nejen kvůli úspoře peněz, ale i kvůli chuti na domácí klasiku. Ať už potřebujete jídlo na cestu nebo na celou dovolenou, protože nemáte zajištěné stravování, zde najdete užitečné tipy na jednoduchá jídla vhodná na cestování i zavařená, hotová a rychlá jídla na celý pobyt.
Plánování a příprava před cestou
Před odjezdem si udělejte čas na plánování jídel, která budete konzumovat během dovolené. Zjistěte si, kde se v okolí vašeho ubytování nachází obchody se zdravými potravinami, restaurace s dietními možnostmi nebo trhy se čerstvým ovocem a zeleninou. Pokud máte možnost, pronajměte si apartmán nebo pokoj s kuchyňským koutem, kde si můžete připravovat vlastní jídla.
Výběr restaurací a stravování
Při výběru restaurací se zaměřte na ty, které nabízejí široký výběr zdravých jídel. Pokud máte pobyt bez stravy a ubytování s kuchyňkou a lednicí, máte napůl vyhráno. Na prvním místě spoléhejte raději na sebe než na stánky s občerstvením a restaurace. Klasická polopenze, a dokonce ani all-inclusive neznamená 100% vyvážený jídelníček.
Jídlo na cestu
Pokud vás čeká dlouhá cesta na dovolenou, jistě sebou budete připravovat jídlo. Českou klasikou jsou samozřejmě řízky s chlebem. Existuje však mnoho jiných chutných jídel, která lze konzumovat studená. Kromě těchto plnohodnotných jídel se vám budou na cestách hodit sušenky, dále omyté ovoce či nakrájená zelenina. Nezapomeňte si ani bezoplachový dezinfekční gel na umytí rukou, vlhčené ubrousky na otření úst a případně také plastové příbory.
Tipy pro balení jídla na cestu
- Sendviče nebo obložené bagety jsou skvělé pro první den cesty.
- Nepoužívejte papírové obaly ani ubrousky, protože se na vlhké potraviny přilepí.
- Nejlepším ovocem na cesty je jablko, některé odrůdy vydrží čerstvé i déle než deset dní bez lednice.
- Ideální jsou také tvrdší broskve nebo nektarinky, které v průběhu cesty dozrají.
- Rozhodně není doporučováno brát na delší cesty hroznové víno, rajčata, banány a měkčí druhy ovoce a zeleniny - tedy pokud je nesníte co nejdříve.
- Pokud si ovoce kupujete, dejte přednost tomu, které je přirozeně chráněné slupkou: tedy banán, pomeranč, mandarinka, meloun.
- Zabalte si s sebou malou skleničku octa.
- Na cesty jsou vhodné různé druhy oříšků, které zajistí dostatečný přísun tuků a energie. Doplnit je můžete sušeným ovocem, hrozinkami nebo meruňkami.
- Výlet nebo dovolenou si také můžeme zpestřit různými druhy müsli nebo proteinových tyčinek, sušenek, cereálií a knäckebrotů.
- Místo másla si přibalte olivový olej, který dodá i běžnému pečivu šmrnc, chuť a navíc je extra zdravý! Na rozdíl od másla jej nemusíte uchovávat v chladu.
Hydratace
Nezapomínejte na hydrataci! Pokud si s sebou vezete zásobu minerálek, nechte ji v chladu a temnu, aby voda vydržela čerstvá. Před návštěvou ciziny si vždy ověřte, jestli je možné pít vodu z kohoutku.
Jídlo v letadle
Pokud letíte na dovolenou letadlem, mějte na paměti, že je vhodnější převážet potraviny v odbaveném zavazadle.
Co můžete mít v příručním zavazadle
V příručním zavazadle, které si sebou berete na palubu letadla, můžete mít jídlo pro malé děti nebo nemocné cestující. Doporučuje se pouze takové množství dětské výživy či speciálních potravin potřebné na dobu trvání letu. Pracovníci letiště jsou oprávněni vás požádat o ochutnání jídla v rámci bezpečnostní kontroly. Na palubu letadla si také můžete vzít potraviny zakoupené v letištním tranzitním prostoru.
Co můžete mít v odbaveném zavazadle
V odbaveném zavazadle je možné přepravovat jídlo. Nevhodné jsou pouze potraviny tekuté konzistence, jejichž obal se může při manipulaci se zavazadlem poškodit. Pro jistotu se dopředu informujte, zda neexistují nějaká omezení dovozu potravin do dané destinace. Například do USA se nesmí dovážet většina druhů ovoce a zeleniny, maso a masné výrobky, měkké sýry, tvaroh a více než 1 litr alkoholu na osobu. Na Nový Zéland si zase nesmíte dovézt čerstvé ovoce a zeleninu, ryby a maso.
Trvanlivé potraviny na dovolenou
Na samotný pobyt je samozřejmě vhodné balit trvanlivé potraviny, které vydrží dlouhý čas a vysoké teploty. Patří mezi ně:
- Sušenky, cereálie, müsli, krekry
- Sušené ovoce a ořechy
- Marmeláda, med, různé paštiky, salámy, masové konzervy
- Konzervované či nakládané ovoce a zelenina
- Vakuově balené pečivo
- Těstoviny, rýže, luštěniny
- Instantní jídla (polévky v pytlíku, ovesné kaše, pudinky, těstoviny i omáčky)
- Zavařená jídla (lečo, různé polévky, zavařené maso, zelenina, omáčky)
Z těchto surovin je možné vařit jednoduché pokrmy, a pokud nechcete ve vaší dovolenkové destinaci kupovat vůbec žádné potraviny, vystačíte si s nimi na snídaně, svačiny, obědy i večeře po celou dovolenou.
Rychlá jídla z lokálních surovin
Na dovolené jistě oceníte rychlá jídla, která jsou nenáročná jak na čas, tak i na přípravu. Pobyt v cizí zemi je také o poznávání její tradiční kuchyně a surovin. Doporučujeme proto na dovolené vyzkoušet také lokální pokrmy.
Tipy pro dietní stravování na dovolené
Dietní stravování na dovolené může být výzvou, ale s trochou plánování a přípravy je to možné. Sledujte své jídelníčky, vybírejte zdravé alternativy a nezapomínejte na dostatečnou hydrataci.
Co si vzít s sebou pro aktivní dovolenou
Odpověď na otázku co si vzít s sebou, by měla pramenit především z toho, na jaký typ dovolené se chystáte. Pokud plánujete náročnější turistiku v horách, hodí se úplně jiné věci než na letní dovolenou u moře, kde vás čeká jenom minimální pohyb.
Proteinové doplňky
- Proteinové kaše: Obsahují jak porci bílkovin, tak porci sacharidů s nízkým glykemickým indexem. Zasytí vás na opravdu dlouhou dobu a přitom jsou díky přídavku trávicích enzymů skvěle stravitelné.
- Proteinové pudinky: Obsahují méně sacharidů, většinou jsou zcela bez jednoduchých cukrů, ale zato s pořádnou dávkou bílkovin.
- Protein: Suplement, který se hodí vždycky a všude, dovolenou nevyjímaje. Vyplatí se koupit si menší balení proteinů.
- Proteinové tyčinky, sušenky nebo cookies: Úžasná volba na všechny typy dovolené. Skvěle chutnají, v ideálním případě neobsahují žádné kontroverzní suroviny a co je nejlepší, dokáží opravdu dobře zasytit.
Rovněž sušené maso se skvěle hodí například na chození po horách. V batohu nezabírá vůbec žádné místo, ale přitom dokáže skvěle zasytit a dobře chutná.
Vaření na dovolené
Vaření na dovolené může být snadné, rychlé a přitom chutné. Stačí mít po ruce několik základních surovin a jednoduché nápady, které nezaberou moc času. Naplánovat dovolenou často znamená řešit nejen ubytování a program, ale i to, co si během volných dnů připravit k jídlu.
Jídla vhodná pro dovolenou pod stanem
Na dovolené pod stanem se hodí jídla, která nevyžadují chlazení, rychle se připravují a nepotřebují mnoho nádobí. Skvělou volbou jsou těstoviny, instantní polévky, konzervy, sušené maso nebo kuskus. Vše lze vařit na malém vařiči a často stačí jen jeden hrnec.
Základní suroviny pro vaření na dovolené
Základem jsou těstoviny, rýže, kuskus, sterilovaná zelenina, konzervy, instantní polévky a trvanlivé pečivo. Dále koření, olej, sůl, cukr, čaj nebo káva.
Jídla bez vaření
Bez vaření připravíte různé pomazánky, zeleninové, ovocné a luštěninové saláty, sendviče, studené talíře se sýrem a uzeninou nebo ovesné vločky s mlékem nebo jogurtem.
Další tipy pro vaření na dovolené
- Naplánujte si jídla předem a vezměte si některé polotovary nebo předpřipravené suroviny.
- Vařením vlastních jídel výrazně snížíte náklady.
- Volte jednoduchá jídla s minimem ingrediencí a využívejte zbytky.
- Není-li k dispozici lednice, je nutné volit trvanlivé nebo vakuově balené potraviny.
- Pomáhá uchovávat je ve stínu a chladu, ideálně v termotašce nebo v chladicí tašce s chladicí vložkou.
Recepty pro rychlé vaření na dovolené
Léto čas dovolených je tu a s ním i otázka, co vařit na dovolené, aby to bylo nejen rychlé a chutné, ale také praktické. Ať už se chystáte na dovolenou k moři, na chalupu nebo plánujete volné dny v pohodlí domova, mám pro vás sbírku receptů, které zvládnete za méně než 30 minut.
- Špagety s omáčkou: Jednoduchý a rychlý recept, který potěší každého. Špagety uvařte podle návodu na obalu, přidejte k nim vaši oblíbenou předem koupenou omáčku a posypte čerstvě nastrouhaným sýrem.
- Těstovinový salát: Pro tento osvěžující salát potřebujete těstoviny (nejlépe krátké typy jako vrtule, vřetena, kolínka), šunku nebo pršut, čerstvou zeleninu dle výběru (rajčata, okurky, papriky), olivový olej a balzamikový ocet. Vše smíchejte a máte skvělý lehký oběd či večeři.
- Buřtguláš: Rychlá a sytá večeře, kterou zvládnete připravit kdekoliv za pár minut. Na kousky nakrájejte párky nebo klobásy, přidejte cibuli, papriku, rajčatový protlak, vodu a koření dle chuti. Vařte do změknutí a podávejte s chlebem.
- Kuře s kuskusem: Kuskus je další ideální potravina pro dovolenou, balení je malé, skladné a máte ho připravený za 5 minut. K němu marinujte kuřecí prsa v oblíbeném koření, poté je rychle opečte na pánvi. Připravte kuskus podle návodu, smíchejte s čerstvou zeleninou a podávejte.
- Tuňákový salát s kuskusem: Smíchejte kuskus, tuňáka z konzervy, natvrdo uvařená vajíčka, nakrájenou zeleninu a dochuťte. Jedná se o jednoduché, zdravé a výživné jídlo.
- Rizoto s masem z konzervy: Připravte rýži dle návodu. Přidejte maso z konzervy a čerstvou zeleninu, můžete samozřejmě jakoukoliv jinou, od mražené po konzervovanou. Pokud máte, zasypte sýrem a je hotovo.
Alternativy pro bezpracné stravování
Dnes už máme možnost koupit hotovky na cesty, které mají dobré výživové hodnoty, nejsou plné umělých dochucovadel, dobře chutnají a v porovnání s restauracemi nás vyjdou velmi levně.
Expres Menu jsou hotová sterilovaná jídla ideální na cestu. Není třeba je vařit, vydrží až 40 měsíců a dokonce ho ani nemusíte skladovat v ledničce, takže je ideální na téměř jakýkoliv typ cestování.
Vaření na cestách autem: Co zabalit a z čeho vařit
Cestování autem s sebou přináší mnoho nesporných výhod. Nejste tolik limitováni prostorem jako v letadle, máte poměrně velkou dávku svobody. Skvělou výbavou, kterou můžete získat, je mobilní kuchyně. Buďto se rozhodnete stravovat v restauracích, anebo si částečně vařit sami. Nejste pak odkázáni na nic.
Vybavení pro vaření jídla na cestách autem
- Vařič (jednoplotýnkový nebo dvouplotýnkový)
- Nádobí na vaření (pánev, větší hrnec na těstoviny/polévky a menší na vše ostatní vč. vody na čaj)
- Nádobí na servírování (plastové a plechové nádobí, misky, talíře, hrníčky, skleničky)
- Boxy na nádobí
- Cestovní lednička a minigril
Seznam léty ozkoušeného nádobí a vybavení do kuchyně, když cestujete autem:
- Vařič
- Nádobí Pinguin (pro 3člennou rodinu stačí a zabere minimum prostoru díky skládacím držátkům)
- Plastové a plechové nádobí
- Dva 45litrové plastové boxy z Ikea
- Cestovní lednička
- Gril na dřevěné uhlí
Suroviny pro vaření na cestách autem
- Malé skleničky se šroubovacími víčky na olej, cukr, sůl
- Koření (mletý pepř a paprika, kmín)
- Kostka bujonu, rýže, špagety, müsli
- Základní ovoce a zelenina
- Hotová jídla (Expres menu)
Tip: Neberte velké zásoby čehokoliv, s největší pravděpodobností část přivezete zpět.
Vaření v karavanu nebo obytném autě
Karavan nebo „obytňák“ nabízí vůči autu vysoký luxus. V podstatě si vezete svoji kuchyň. Zastavíte a můžete vařit i stolovat. Příprava jídla je pohodlná, protože nemusíte hledat suroviny ani pomůcky. Vše má své místo, stačí škrtnout sirkou. Voda teče z kohoutku, lednička má i mrazák, nádobí umyjete ve dřezu a v modernějších modelech je i mikrovlnka, nebo trouba.


Zanechat komentář