Průjem patří mezi nejčastější zdravotní problémy, které nás postihují nejen na dovolené, ale i když sníme něco nevhodného nebo něco, na co nejsme zvyklí. Tzv. cestovatelský průjem je pak nejběžnější zdravotní komplikací na cestách. S průjmem se lze nejčastěji setkat při cestách do tropů a subtropů, jako je např. Afrika, jižní Amerika, jihovýchodní Asie či Střední východ. Průjmy nejčastěji trpí osoby, které cestují ze zemí s dobrou hygienickou úrovní do oblastí s nižším hygienickým standardem.
Vysoké riziko je především u cestovatelů do rozvojových zemí Středního východu, jižní a jihovýchodní Asie, Afriky a Střední a Jižní Ameriky.
Tipy, jak se vyhnout cestovatelskému průjmu
Příčiny cestovatelského průjmu
Nejčastější bakteriální příčinou potíží bývají enterotoxické kmeny bakterie Escherichia coli, dále campylobactery, salmonely a shigelly. V menší míře mohou průjem způsobit také viry - rotaviry, adenoviry a noroviry. Parazitiční prvoci jako je Giardia lamblia nebo Entamoeba histolytica způsobují spíše chronické průjmy. Přenos nákazy je většinou fekálně-orální.
Cestovatelský průjem má i svá typická vlastní pojmenování, podle turistické oblasti, ve které se cestovatel zrovna nachází. V Mexiku vás nejčastěji postihne Montezumova pomsta, v Egyptě pak Faraonova pomsta nebo také kletba. Další velmi častou příčinou je zátěž trávicího systému nevhodnou stravou.
I zcela nezávadné potraviny mohou být příčinou průjmu. Může se jednat o stravu nezvyklou či nedbale upravenou, nebo také o její nadměrné množství. Průjem způsobuje konzumace citrusových plodů a druhů ovoce bohatých na cukerné alkoholy - švestky, hrušky, třešně. Potíže mohou vyvolat i nadýmavé potraviny jako česnek, fazole a jiné luštěniny.
Příznaky
Začátek bývá náhlý. Postiženého trápí 3-5 typicky vodnatých stolic denně, spojených s křečemi v břiše. Průjem provází celková slabost a nevolnost a horečka se vyskytuje v těžkých případech, kdy v onemocnění hrají roli i méně obvyklé mikroorganismy, typicky na dovolené. Cestovatelský průjem mívá rychlý nástup a většina případů odezní do jednoho týdne. Za nejčastější příznak označujeme naléhavé nutkání na stolici, které se záhy mění v několik vodnatých stolic denně, spojených s křečemi v břiše.
Pokud má vaše stolice výrazné zbarvení, je třeba se nejdříve pozastavit nad stravou, kterou jste naposledy pozřeli. Zbarvení do červena způsobí červená řepa, borůvky, rajčata ale i potraviny s vyšším množstvím železa. Pokud sledujete na povrchu stolice, v míse i na toaletním papíru jasně červenou krev při průjmu, je nutné řešit celý průběh průjmu i krvácení s lékařem. Dalším nezvyklou barvou může být černá, žlutá a zelená.
Pokud vysledujete, že se vám ve stravě nic podobně barevného nevyskytlo a zbarvení trvá několik dní, obraťte se s touto anomálií na svého lékaře.
Kdy vyhledat lékaře?
V případě, že průjem doprovází vysoká horečka, silné zvracení, krev ve stolici nebo onemocnění přetrvává déle než několik dnů, konzultujte svůj zdravotní stav s lékařem. Pokud se tedy váš stav nezlepší po 2-3 dnech samoléčby či Vaše příznaky naznačují něco „většího“ (vysoká horečka, zvracení, silné křeče, krev ve stolici či silné vysílení organismu již po pár hodinách co vás průjem postihl) vydejte se urychleně do místní lékárny, anebo navštivte lékaře.
Prevence cestovatelského průjmu
Dodržováním základních hygienických pravidel snížíte možnost onemocnění cestovatelským průjmem na minimum. Mnoho cestovatelů před cestou a při cestě užívají probiotika, která přispívají k přirozené střevní mikroflóře. Lidové rady, jako mít s sebou něco „ostrého“ - slivovici na každoranní vypálení červa, odborníci spíše vyvracejí. Důležitou součástí cestování je dbát na hygienické návyky. To je pravidelné mytí a dezinfekce rukou, mytí ovoce, anebo pití balené vody.
Tipy na prevenci:
- Potraviny - Nakupujte potraviny v originálním balení, ideálně dovezené z vyspělých zemí. Vyhněte se výrobkům od pouličních prodavačů, rozlévaným mléčným výrobkům, syrovému masu a ovoci či zelenině, které nemůžete oloupat, případně ho musíte vždy omýt balenou vodou. Nejezte zmrzlinu a tepelně nezpracovaná jídla (ryby, mořské plody).
- Nápoje - Konzumujte pouze nápoje z převařené vody nebo v originálním balení. Vyhněte se nápojům, které obsahují led a nezapomeňte, že ani voda z vodovodu ve vašem hotelu nemusí být nezávadná.
- Hygiena - Před každým jídlem si důkladně umyjte ruce a ujistěte se, že i nádobí a příbor jsou čisté. Provádějte ústní hygienu pouze balenou vodou a při sprchování se vyvarujte kontaktu vody s obličejem. Vyhněte se neznámým povrchovým vodám a nekoupejte se v moři v místech, kde ústí kanalizace.
Léčba cestovatelského průjmu
Základem léčby cestovatelského průjmu je dostatečná hydratace a užití protiprůjmových prostředků. Typický cestovatelský průjem většinou začíná po třetím dni na cestě a naštěstí relativně rychle (většinou do několika dní) odezní při vhodné léčbě. Nemusíte tedy hned propadat panice, že jste vážně nemocní, když vás průjem cestovatelů postihne. Většinou se objeví rychle, z ničeho nic chodíte více než 3× denně „na velkou“ a trápí vás bolesti břicha.
Možnosti léčby:
- Rehydratace - Při každém průjmovém onemocnění dochází k dehydrataci, proto je nutný pravidelný přísun tekutin. Ideální je balená nebo převařená voda, nezapomeňte na doplnění minerálů a iontů (iontové nápoje, nesycené minerálky). K perorální rehydrataci jsou vhodné roztoky s ionty a glukózou, nevhodné naopak perlivé nápoje s kofeinem, neředěné ovocné džusy a alkohol. K dispozici jsou průmyslově vyráběné orální rehydratační roztoky, které rozpustíme v převařené vodě. Rehydratační roztok si můžeme i vyrobit smícháním 8 lžiček cukru a 1 lžičky soli, rozpuštěním v jednom litru vody a doplněném šťávou ze dvou pomerančů. U ohrožených a kritických pacientů se podávají tzv. orální rehydratační roztoky s doporučeným složením.
- Dietní strava - Do svého jídelníčku zařaďte chutově nevýrazné, netučné sušenky nebo suché bílé pečivo. Potraviny, které byste měli jíst při průjmových onemocněních, by se daly charakterizovat jako nemastné, neslané a chuťově nevýrazné. Musíte své zažívání šetřit a moc ho nedráždit. Dobrou volbou jsou banány, dušená mrkev, den staré pečivo, piškoty, vařené libové maso, borůvkový kompot. Nepřejídejte se. Nutná je také změna jídelníčku. Na střevo má zklidňující účinek v prvních dnech lehká strava s omezeným množstvím tuku - pouze rýžový odvar, suchary, bílé rohlíky či kukuřičné křupky. V dalších dnech můžete zařadit uvařenou mrkev, banány a najemno nastrouhané jablko.
Léčba průjmu
Když už vás cestovní průjem postihne, tak jakou zvolit správnou strategii léčby? To je často oříšek i pro doktora, ale ze začátku je ideální nasadit léčbu podle „síly“ příznaků.
- Probiotika - Probiotika obsahují živé mikroorganismy, nejčastěji bakterie, které se přirozeně vyskytují v gastrointestinálním traktu. Pomáhají při trávení, zvyšují imunitu. Jsou dostupné ve formě kapek či kapslí pro dospělé i děti již od novorozeneckého věku.
- Mukoprotektory - Mezi mukoprotektory patří tanát želatiny, který je zároveň i nejnovějším přípravkem k léčbě akutního i chronického průjmu. Vytváří film na povrchu sliznice, kterou tak chrání před působením patogenů, urychluje jejich vylučování a neutralizuje zánětlivé procesy. Výhodou u dětské varianty je menší množství přípravku a neutrální chuť. Neovlivňuje vstřebávání léků a je možné podávat jej i novorozencům. Novinkou je jeho kombinace s probiotikem - tyndalizovanými mléčnými bakteriemi.
- Aktivní uhlí - Aktivní uhlí se vyrábí z uhlí nebo ze dřeva a má silné adsorpční vlastnosti. Nevstřebává se v gastrointestinálního traktu, váže na sebe patogeny a toxiny, snižuje plynatost. Výhodou je využití i u neinfekčních průjmů, při intoxikaci. Nevýhodou přípravku je barvení stolice do černa a horší vstřebávání jiných současně podávaných léků.
- Diosmektit - Diosmektit je adsorbent na bázi jílu, zvyšuje množství ochranného hlenu na sliznici střeva, je schopen vázat toxické látky, snižuje bolesti břicha u funkčních průjmů. Je vhodný pro děti od 2 let.
- Polymetylsiloxan polyhydrát - Polymetylsiloxan polyhydrát je hydrogel kyseliny metakřemičité, ve formě perorální suspenze. Používá se v léčbě akutního i chronického průjmu. Mohou jej užívat i děti od 1 roku.
- Loperamid - Loperamid zahušťuje stolici a snižuje její četnost. Výhodou je možnost využití při delší cestě v hromadném dopravním prostředku.
- Racekadotril - Racekadotril snižuje nadměrnou sekreci vody a iontů, působí výlučně ve střevě.
- Nifuroxazid - Nifuroxazid lze využít k léčbě akutního bakteriálního průjmu, bez známek invaze. K dostání je pouze na recept.
Léčivé přípravky s léčivou látkou loperamid, které snižují pohyblivost střev, a tak zpomalují průchod trávicím traktem. Toto je výhodné při neinfekčním průjmu anebo na akutní zastavení průjmu, například před delší cestou autobusem atd.. Jsou látky, které na sebe v trávicím traktu navážou velké množství škodlivin (mikroorganismy, toxiny, alergeny) a tím pomáhají jejich rychlé vyloučení z těla. Střevní dezenficiencia čistí střeva a dnes a tím ničí všechny škodlivé látky, které se do těla dostanou. V této kategorii léčiv jsou jak volně prodejné léky tak i léky na předpis. Tyto léky jsou určeny i na infekční průjmy. V českých lékárnách jsou volně prodejné léky na dezinfekci střev s účinnou látkou cloroxin, a na předpis například léky s účinnou látkou nifuroxazid.
Antibiotika
Antibiotika slouží ke kauzální léčbě cestovatelského průjmu, jehož původcem jsou bakterie a parazité. Je možné je využít i v pohotovostní samoléčbě nebo jako chemoprofylaxi v případě špatně dostupného zdravotnického střediska. Nevýhodou je potlačení vlastní střevní mikroflóry a zvyšování resistence na antibiotika.
- Rifaximin - Rifaximin je indikován k léčbě akutních a chronicky střevních infekcí způsobených grampozitivními a gramnegativními bakteriemi. Používá se u dospělých a dětí od 12 let.
- Cotrimoxazol - Cotrimoxazol je určen k léčbě těžšího průběhu průjmu, způsobeného salmonelami a shigellami.
- Ciprofloxacin - Ciprofloxacin je antibiotikum ze skupiny chinolonů. Je vhodný k léčbě cestovatelského průjmu, shigelozy a cholery. Podává se 500 mg 2x denně.
- Metronidazol - Metronidazol patří mezi antiprotozoika, působí především na infekce způsobené anaerobními bakteriemi a parazity, jako jsou améby a giardie.
Dieta po průjmu
Téměř každému je jasné, že tělo postižené průjmem ať už naštěstí po průjmu musíme šetřit a zároveň dodržovat pitný režim, kterým je především čistá voda, bylinné čaje či černý čaj, minerálka. Určitě nejste smažená, mastná, a silně kořeněná jídla. Také nejsou vhodné mléčné výrobky a alkohol. Vhodná je například bramborová nebo rýžová kaše, povařená mrkev, banány, jablka, suché pečivo, piškoty.
| Potravina | Doporučeno | Nedoporučeno |
|---|---|---|
| Nápoje | Čistá voda, bylinné čaje, černý čaj, minerálka | Smažená, mastná, silně kořeněná jídla |
| Jídlo | Bramborová nebo rýžová kaše, povařená mrkev, banány, jablka, suché pečivo, piškoty | Mléčné výrobky, alkohol |


Zanechat komentář